hafbradirectie

HaFaBra directie A

• het leren van de basisvaardigheden van het dirigeren;
  • de slagfiguren, voorbereidende beweging, afslag, dynamiek, fermates;
  • basiskennis van de muziektheoretische vakken algemene muziekleer, analyse, muziekgeschiedenis en solfège.

Mensen die een ensemble leiden of willen gaan leiden, zoals een jeugdorkest of samenspeelgroep.

Eén jaar. Het cursusjaar loopt van september tot juli.

Om de drie weken een hele zaterdag les.

practica

Over het hele jaar verdeelt worden er 8 practica-dagen gehouden. 's Morgens koorpracticum, 's middags orkestpracticum. Het koor en het orkest bestaan uit de studenten en muzikanten die zij meebrengen. Alle studenten nemen deel aan beide practica.

In januari zijn er tentamens voor alle vakken en in juli de afsluitende examens. De student krijgt een diploma wanneer voor alle vakken een voldoende is behaald. Bij de examens bestaat de commissie uit de docenten.

lesmateriaal

De basiskennis van de theoretische vakken is vormgegeven in schriftelijke lessen. Elke maand ontvangt de student: twee lessen analyse, twee lessen algemene muziekleer, drie lessen solfège, één les muziekgeschiedenis.

Aan te schaffen boeken:

• Van der Horst: maat en ritme deel 1.
  • Partituren die worden opgegeven ter bestudering.

a. notatie  -  sleutels, toevallige voortekens, plaatsing voortekens, naamgeving in Engels, Frans en Duits, rusten;
b. maat en ritme -  maatsoorten;
c. toonladders  -  mineur en majeur t/m 6 voortekens;
d. intervallen  -  alle intervallen t/m deciem op en onder een noot;
e. begrippen  -  de belangrijkste begrippen van tempo, dynamiek, articulatie en frasering, relevante afkortingen;
f. instrumenten  -  groepen in het orkest, transponerende instrumenten;

Een schriftelijk examen dat klassikaal wordt afgenomen en drie uur duurt.

Eén cijfer volgens een van te voren vastgestelde correctiesleutel.

A. Kennis
a. motiefbouw  -  kennis van het gebruik van motieven in muziek vanaf 1750; soorten motieven, vergroting, verkleining, omkering;
b. zinsbouw  -  voorzin, nazin, lengte zinnen, enkelvoudige en samengestelde liedvormen;
c. harmonie  -  toonsoorten, modulaties, cadenspunten en trapanalyse.

B. Opdracht
Het maken van een structuuranalyse van een compositie waarin de kennis over motiefbouw, zinsbouw en harmonie wordt geadstrueerd.

Onderdeel A wordt klassikaal schriftelijk afgenomen en duurt 1 uur.

Voor de twee onderdelen wordt door de commissie één punt bepaald. Het eindcijfer ontstaat door het cijfer voor onderdeel A eenmaal te nemen en voor onderdeel B tweemaal.  De som wordt gedeeld door 3 en afgerond op een heel of half cijfer.

A. Kennis
a. periodes - kenmerken van barok, classicisme. romantiek, impressionisme, expressionisme, neo-stijlen, jazz, musical;
b. componisten - leven en belangrijkste werken van J.S. Bach, Haydn, Mozart, Van Beethoven, Berlioz, Wagner, Debussy, Stravinsky, Bartok;
c. geschiedenis lichte muziek

B. Luisteren
- het kunnen benoemen van de bezetting van 10 fragmenten en de periode waaruit het fragment afkomstig is.

Een schriftelijk examen dat klassikaal wordt afgenomen.
Onderdeel A duurt 2 uur en onderdeel B een ½ uur.

Voor de twee onderdelen wordt door de commissie één punt bepaald.
Het eindcijfer ontstaat door het cijfer voor onderdeel A tweemaal te nemen en voor onderdeel B eenmaal.  De som wordt gedeeld door 3 en afgerond op een heel of half cijfer.

A.
- het kunnen zingen op notennamen van de mineur- en majeurladders t/m 6 voortekens, stijgend en dalend, met als puls MM 120;
- het kunnen zingen van de intervallen t/m het octaaf, op en onder een gegeven toon;
- het kunnen zingen van een gegeven melodie zonder modulatie in de vioolsleutel, bassleutel en altsleutel.

B.
- het kunnen uitvoeren van een opgave in 4/4 maat met de volgende ritmische figuren, zonder overbindingen en de puls MM 72:

- het kunnen uitvoeren van een opgave in 6/8 maat met de volgende ritmische figuren , zonder overbindingen en de puls MM 72:

De commissie kent per onderdeel a en b een heel of half punt toe. De som wordt gedeeld door twee en afgerond op een heel of half cijfer.

A.
- het duidelijk kunnen aangeven van voorbereidende slag en afslag in diverse tempi;
- het kunnen uitvoeren van de schema’s in 2,3,4,5,7 en 9-telsmaten;
- het in de directie duidelijk maken van dynamiek en articulatie.

B..
- het kunnen dirigeren van koralen van J.S. Bach, of stukken van vergelijkbare moeilijkheid.

Een individueel examen dat een half uur duurt.

Voor de twee onderdelen wordt door de commissie één punt bepaald.
De som wordt gedeeld door twee en afgerond op een heel of half cijfer.

A.
- het kunnen instrumenteren van een kort en eenvoudig piano stuk voor volledig harmonie-orkest

De instrumentatie wordt thuis gemaakt en per mail naar de docent gestuurd.

één cijfer.

kosten

De opleiding HaFaBra directie A kost per jaar € 1902,10 incl. 21% btw. Ook te voldoen in twee termijnen van € 957,10 incl. 21% btw. Een student is niet verplicht examens te doen.

aanmelding

opzegging

betaling

Wie in twee termijnen betaalt, ontvangt rekeningen per 1 september en 1 februari.

verhindering

Wanneer een docent is verhinderd, zal de les – in overleg met de cursisten – op een andere dag worden ingehaald of door een collega worden gegeven.

Ik wil graag meer weten over HaFaBra directie A

Driestar