koordirectie

Koordirectie A

• het leren van de basisvaardigheden van het dirigeren;
  • de slagfiguren, voorbereidende beweging en afslag, dynamiek, fermates;
  • basiskennis van de muziektheoretische vakken algemene muziekleer, analyse, muziekgeschiedenis en solfège.

Mensen die een eenvoudig koor leiden of willen gaan leiden.

Eén jaar. Het cursusjaar loopt van september tot juli.

Om de drie weken een hele zaterdag les.

koorpracticum

Voor de opleiding koordirectie worden regelmatig practica op zaterdagmorgen gehouden. De studenten zijn verplicht hier aan deel te nemen.

In januari zijn er tentamens voor alle vakken en in juli de afsluitende examens. De student krijgt een diploma wanneer voor alle vakken een voldoende is behaald. Bij de examens bestaat de commissie uit de docenten.

lesmateriaal

De basiskennis van de theoretische vakken is vormgegeven in schriftelijke lessen. Elke maand ontvangt de student: twee leseen analyse, twee lessen algemene muziekleer, drie lessen solfège, één les muziekgeschiedenis.

Aan te schaffen boeken:

• Van der Horst: maat en ritme deel 1.
  • Eduard Nieland - Jan Elkema: Slagtechniek-boek
  • Partituren die worden opgegeven ter bestudering.
  • Chor Actuell

a. notatie  -  sleutels, toevallige voortekens, plaatsing voortekens, naamgeving in Engels, Frans en Duits, rusten;
b. maat en ritme -  maatsoorten;
c. toonladders  -  mineur en majeur t/m 6 voortekens;
d. intervallen  -  alle intervallen t/m deciem op en onder een noot;
e. begrippen  -  de belangrijkste begrippen van tempo, dynamiek, articulatie en frasering, relevante afkortingen;
f. instrumenten  -  groepen in het orkest, transponerende instrumenten;

Een schriftelijk examen dat klassikaal wordt afgenomen en drie uur duurt.

Eén cijfer volgens een van te voren vastgestelde correctiesleutel.

A. Kennis
a. motiefbouw  -  kennis van het gebruik van motieven in muziek vanaf 1750; soorten motieven, vergroting, verkleining, omkering;
b. zinsbouw  -  voorzin, nazin, lengte zinnen, enkelvoudige en samengestelde liedvormen;
c. harmonie  -  toonsoorten, modulaties, cadenspunten en trapanalyse.

B. Opdracht
Het maken van een structuuranalyse van een compositie waarin de kennis over motiefbouw, zinsbouw en harmonie wordt geadstrueerd.

Onderdeel A wordt klassikaal schriftelijk afgenomen en duurt 1 uur.
Onderdeel B wordt schriftelijk afgenomen en maakt de student thuis.
De kandidaat maakt de opgave in een lokaal met piano. Van de opgave is bovendien een opname beschikbaar.

Voor de twee onderdelen wordt door de commissie één punt bepaald. Het eindcijfer ontstaat door het cijfer voor onderdeel A eenmaal te nemen en voor onderdeel B tweemaal.  De som wordt gedeeld door 3 en afgerond op een heel of half cijfer.

A. Kennis
a. periodes - kenmerken van barok, classicisme. romantiek, impressionisme, expressionisme, neo-stijlen, jazz, musical;
b. componisten - leven en belangrijkste werken van J.S. Bach, Haydn, Mozart, Van Beethoven, Berlioz, Wagner, Debussy, Stravinsky, Bartok;
c. geschiedenis lichte muziek

B. Luisteren
- het kunnen benoemen van de bezetting van 10 fragmenten en de periode waaruit het fragment afkomstig is.

Een schriftelijk examen dat klassikaal wordt afgenomen.
Onderdeel A duurt 2 uur en onderdeel B een ½ uur.

Voor de twee onderdelen wordt door de commissie één punt bepaald.
Het eindcijfer ontstaat door het cijfer voor onderdeel A tweemaal te nemen en voor onderdeel B eenmaal.  De som wordt gedeeld door 3 en afgerond op een heel of half cijfer.

a.
- het kunnen zingen op notennamen van de mineur- en majeurladders t/m 6 voortekens, stijgend en dalend, met als puls MM 120;
- het kunnen zingen van de intervallen t/m het octaaf, op en onder een gegeven toon;
- het kunnen zingen van een gegeven melodie zonder modulatie, zowel in G-sleutel als in F-sleutel.

b.
- het kunnen uitvoeren van een opgave in 4/4 maat met de volgende ritmische figuren, zonder overbindingen en de puls MM 72:

- het kunnen uitvoeren van een opgave in 6/8 maat met de volgende ritmische figuren , zonder overbindingen en de puls MM 72:

De commissie kent per onderdeel a en b een heel of half punt toe. De som wordt gedeeld door twee en afgerond op een heel of half cijfer.

a.
- het duidelijk kunnen aangeven van voorbereidende slag en afslag in diverse tempi;
- het kunnen uitvoeren van de schema’s in 2,3,4,5,7 en 9-telsmaten;
- het in de directie duidelijk maken van dynamiek en articulatie;

b.
- het kunnen dirigeren van koralen uit de Matthäus-Passion van J.S.Bach.

c.
- het kunnen samenstellen van een inzingprogramma;
- kennen van eenvoudige literatuur voor het koor dat de student leidt of wil gaan leiden.

Een individueel examen dat een half uur duurt.

Voor de twee onderdelen wordt door de commissie één punt bepaald.
De som wordt gedeeld door twee en afgerond op een heel of half cijfer.

kosten

De opleiding koordirectie A kost per jaar € 1765,- incl. 21% btw. Ook te voldoen in twee termijnen van € 897,50 incl. 21% btw. Voor de examens is examengeld van € 55,- incl. 21% btw per vak verschuldigd. Een student is niet verplicht examens te doen.

Ik wil graag meer weten over Koordirectie A