Over Gerianne

Wie

Mijn naam is Gerianne Wigboldus. Na de middelbare school heb ik eerst muziekwetenschap gestudeerd aan de universiteit van Utrecht. Daarna deed ik de opleiding tot docerend musicus bij Bourdon Hogeschool voor Muziek. Vioolles kreeg ik daarbij van Marijn Drolsbach in Amsterdam. Mijn doel was helder: mezelf ontwikkelen tot een hele goede viooldocente. Sinds 2008 reis ik zo vaak ik kan af naar Oxford om lessen te volgen bij Kató Havas. Zij heeft me benoemd tot  ambassadrice van haar werkwijze, The Havas New Approach, in Nederland.

Visie

Muziek maken is voor mij één grote ontdekkingsreis, waarin ik telkens weer verrast word door mijn eigen mogelijkheden. In mijn lessen draag ik over wat ik allemaal heb ontdekt.
Ik help en stimuleer mijn leerlingen zoveel mogelijk hun eigen ontdekkingen te doen, zodat ook zij versteld kunnen staan van hun eigen mogelijkheden.

Meer muziek met minder inspanning

Ik kan je leren zingen op je viool zonder je beperkt te voelen door techniek. Hoe vrijer je kunt bewegen, hoe mooier je speelt. Bovendien voorkom je pijn, blessures en ander leed. Als je nog geen viool speelt, leer je bij mij vanaf het begin een natuurlijk evenwicht met de viool te vinden. Als je al wel viool kunt spelen, leer ik je natuurlijk te bewegen tijdens het spelen. Natuurlijk wil zeggen zonder onnodige spanningen. Daardoor krijg je meer vrijheid om aan muziek maken toe te komen. Mijn manier van lesgeven is gebaseerd op de ideeën en aanpak van Kató Havas en heet The Havas New Approach.

Ik ben lid van de ESTA. Momenteel speel ik samen met pianist Ton van der Valk en fluitiste Nora Bernhardt.

Meer informatie over The Havas New Approach:

The Havas New Approach is ontwikkeld door Kató Havas (geb. 1920). Zij werd op haar zevende ontdekt als wonderkind op de viool en vanaf haar negende opgeleid aan het conservatorium in Budapest. Acht jaar later maakte ze haar debuut in Carnegie Hall in New York en werd haar spel bejubeld door de muziekcritici. Haar verblijf in Amerika, aanvankelijk noodgedwongen vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, zou uiteindelijk twintig jaar duren. Ze trouwde en richtte zich op haar gezin en de opvoeding van haar dochters. In die periode ontwikkelde ze een onorthodoxe benadering van het viool spelen: The Havas New Approach. Deze aanpak is er op gericht om strijkers te leren fysieke en psychische klachten bij het spelen te voorkomen, zodat ze vrij muziek kunnen maken.

Na twintig jaar in Amerika begon Kató Havas in Engeland een tweede carrière als vermaard viooldocente. Ze schreef verschillende boeken over haar aanpak en over het voorkomen van podiumvrees.  Haar hoge leeftijd (95) weerhoudt haar er niet van nog steeds les te geven aan leerlingen uit de hele wereld. In 2002 benoemde Koningin Elisabeth haar tot Officier in de Orde van het Britse Rijk voor haar verdiensten voor de muziek.

Gerianne Wigboldus volgt lessen bij Kató Havas en heeft zich bekwaamd in The Havas New Approach. Zij is door Kató Havas aangesteld als ambassadrice voor The Havas New Approach in Nederland.

Boeken en dvd van Kató Havas:

A New Approach to violin playing
The Twelve lesson Course
Stage Fright, it’s Causes and Cures
The violin and I
The Kató Havas Teaching dvd

U kunt bij mij de Nederlandse vertaling van het boek Stage Fright (Podiumvrees) bestellen. Verder is bij mij een transcript in het Nederlands van de gesproken Engelse tekst van Kató’s dvd verkrijgbaar. Stuur me een e-mail of gebruik het contactformulier op deze website.

Is er interesse in Nederlandse vertalingen van de andere boeken? Laat het me weten!

Kijk ook op http://www.katohavas.com of op http://www.monicacuneo.com/Kato-Havas.html

De Kató Havas Association for the New Appraoch (KHANA) is de internationale vereniging van mensen die zich met de Havas New Approach bezig houden. Khana heeft vertegenwoordigers in 22 landen wereldwijd en verspreid twee keer per jaar een nieuwsbrief. Daarin een redactioneel stuk van Kató zelf en ingezonden artikelen van leden over de hele wereld. De contributie bedraagt €17,40 per kalenderjaar.

Ook lid worden? Neem contact met me op via deze site.