Speel je vrij!

Workshop en cursus in

'The Havas New Approach'

Je speelt viool, altviool of cello met passie en veel inzet. Je droomt ervan dat wat je in je hoofd hoort, uit je instrument stroomt. Je oefent en oefent, maar hoe harder je werkt, hoe meer deze droom je lijkt te ontglippen.

Hoe groter je innerlijke wens om je op je instrument te uiten, hoe groter vaak de problemen die ontstaan: blessures, podiumangst, frustratie.

De Havas New Approach is er om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Het leert je:

• met eenvoudige oefeningen je bewust te worden van de subtiele balans tussen jou en je instrument

• de belangrijkste oorzaken herkennen van technische, fysieke en mentale problemen bij het spelen en hoe je kunt voorkomen dat ze optreden

• van muziek op papier een levendige voorstelling ontwikkelen en hoe je die voorstelling kunt verklanken op je instrument

• Spelen met plezier en beleving

Kom meedoen en ervaar het zelf!

Wanneer en waar?

Workshop en introductie op zaterdag 26 augustus 2017, 10.00u-16.30u te Breda

Vervolgcursus van 6 lessen op zaterdag 9, 16, 23 en 30 september, 7 en 14 oktober, 10.30-12.45u te Breda

Workshop 26 augustus: € 65,- inclusief btw en koffie, thee en koekjes

Vervolgcursus: €180,- inclusief btw voor 6 lessen van 2 uur

Locatie:

De workshop op 26 augustus 2017 en de vervolgcursus vinden plaats op een mooie locatie vlakbij het station in Breda:

Zero-Point
Ceresstraat 29
4811 CA Breda

Aanmelden

Meld je aan via 'contact' op deze website, stuur een mail naar geriannew@gmail.com of bel Gerianne op 06-40347777

Reacties van deelnemers:

De workshop over de “new approach” heeft me een idee gegeven hoe de muziek los te laten, de techniek als hulpmiddel en niet als doel te beschouwen, fysiek te genieten van het instrument en werkelijk te durven spelen"

“Bij de verschillende oefeningen kwam voor mij steeds weer naar voren dat alles zacht, ontspannen en natuurlijk gaat. Ik kwam er achter dat een heleboel handelingen, bewegingen, zonder er heel veel over na te denken, al standaard in je lichaam aanwezig zijn”

“Er was/is veel “moeten” als ik mijn viool pak (ik moet het kunnen; het moet zuiver; oh help daar komen de snelle noten…). Tijdens de workshop voelde ik de ruimte om het genieten een centrale plek te geven. De totaal andere energie die ik daarbij voelde was een opluchting. Die energie is de reden waarom ik muziek wil maken.”

“De Havas New Approach was een openbaring voor me. Dank je wel, Gerianne, en dank je wel, Kató!”

Meer informatie over The Havas New Approach:

The Havas New Approach is ontwikkeld door Kató Havas (geb. 1920). Zij werd op haar zevende ontdekt als wonderkind op de viool en vanaf haar negende opgeleid aan het conservatorium in Budapest. Acht jaar later maakte ze haar debuut in Carnegie Hall in New York en werd haar spel bejubeld door de muziekcritici. Haar verblijf in Amerika, aanvankelijk noodgedwongen vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, zou uiteindelijk twintig jaar duren. Ze trouwde en richtte zich op haar gezin en de opvoeding van haar dochters. In die periode ontwikkelde ze een onorthodoxe benadering van het viool spelen: The Havas New Approach. Deze aanpak is er op gericht om strijkers te leren fysieke en psychische klachten bij het spelen te voorkomen, zodat ze vrij muziek kunnen maken.

Na twintig jaar in Amerika begon Kató Havas in Engeland een tweede carrière als vermaard viooldocente. Ze schreef verschillende boeken over haar aanpak en over het voorkomen van podiumvrees.  Haar hoge leeftijd (95) weerhoudt haar er niet van nog steeds les te geven aan leerlingen uit de hele wereld. In 2002 benoemde Koningin Elisabeth haar tot Officier in de Orde van het Britse Rijk voor haar verdiensten voor de muziek.

Gerianne Wigboldus volgt lessen bij Kató Havas en heeft zich bekwaamd in The Havas New Approach. Zij is door Kató Havas aangesteld als ambassadrice voor The Havas New Approach in Nederland.

Boeken en dvd van Kató Havas:

A New Approach to violin playing
The Twelve lesson Course
Stage Fright, it’s Causes and Cures
The violin and I
The Kató Havas Teaching dvd

U kunt bij mij de Nederlandse vertaling van het boek Stage Fright (Podiumvrees) bestellen. Verder is bij mij een transcript in het Nederlands van de gesproken Engelse tekst van Kató’s dvd verkrijgbaar. Stuur me een e-mail of gebruik het contactformulier op deze website.

Kijk ook op http://www.katohavas.com of op http://www.monicacuneo.com/Kato-Havas.html

De Kató Havas Association for the New Appraoch (KHANA) is de internationale vereniging van mensen die zich met de Havas New Approach bezig houden. Khana heeft vertegenwoordigers in 22 landen wereldwijd en verspreid twee keer per jaar een nieuwsbrief. Daarin een redactioneel stuk van Kató zelf en ingezonden artikelen van leden over de hele wereld. De contributie bedraagt €17,40 per kalenderjaar.

Ook lid worden? Neem contact met me op via deze site.